0

Coloana vertebrală se împarte în următoarele regiuni având caracteristici distincte: regiunea cervicală, regiunea toracică, regiunea lombară și regiunea sacrală. Cutia toracică este o cavitate formată din stern, coaste și coloana vertebrală dorsală, în interiorul căreia se găsesc plămânii, inima, vasele și nervii importanți.

Localizarea anatomica a cutiei toracice, in partea superioara a trunchiului, ii confera acesteia un grad crescut de predispunere la traumatisme, ceea ce sugereaza si motivul prezentei sale la acest nivel in jurul unor organe de importanta vitala

Regiunea toracică a coloanei vertebrale este mai puțin mobilă decât cea lombară și cea cervicală, ea având și o funcție de sprijin a cutiei toracice prin ancorarea coastelor la vertebrele din aceată regiune. Regiunea toracală participă la mișcările produse în regiunile cervicală și lombară, din aceasta rezultând o repartiție armonioasă a sarcinii pe întreaga coloană vertebrală.

Deficentele patologice ale cutiei toracice sunt:

 • Toracele în carenă  
 • Toracele înfundat   
 • Toracele bombat   
 • Toracele rahitic
 • Toracele din tuberculoza coloanei vertebrale
 • Toracele asimetric posttraumatic
 • Toracele emfizematos

Tratamentul în cazul deficienței cutiei toracice

Tratamentul corectiv al deformatiilor cutiei toracice se face corelat cu afectiunile asociat. Tratamentul trebuie aplicat precoce, causal, continuu si individualizat. Tratamentul poate fi chirurgical, ortopedic si kinetic.

Cum ajută kinetoterapia?

 • Combaterea contracturii musculare toracice si marirea elasticitatii cutiei toracice;
 • Tonifierea musculaturii respiratorii;
 • Corectarea deficientelor centurii scapulare, a coloanei vertebrale si de la nivelul abdomenului;
 • Coordonarea miscarilor respiratorii si dezvoltarea respiratiei diafragmatice, educarea respiratiei.

Tratamentul prin mijloace kinetice se adresează în principal deficiențelor toracice funcționale și ca tratament adjuvant după cel chirurgical sau ortopedic.

Cum ajută gimnastica respiratorie?

Un alt mijloc terapeutic este reprezentat de gimnastica respiratorie. Aceasta ajuta la dezvoltarea muschilor inspiratori si expiratori, marirea elasticitatii si flexibilitatii cutiei toracice si educarea respiratiei. Exercițiile de respirație cu caracter corectiv se execută din poziții stabilite. Ele se pot exdecuta liber sau în timpul exercițiilor de trunchi și membre superioare, din poziții simetrice sau asimetrice care să nu stânjenească mișcările toracelui.

Respiraţia completă mobilizează întreg aparatul respirator prin dilatarea, în limite normale, a cutiei toracice în toate cele trei planuri, cu participarea musculaturii implicate în actul respiraţiei. Ca muşchi important în procesul de respiraţie, diafragmul îşi exercită funcţia realizând, odată cu creşterea capacităţii respiratorii, şi o stimulare a activităţii organelor din cavitatea abdominală. Introducerea unei cantităţi mai mari de oxigen influenţează favorabil orice părticică din corpul omenesc. În acest fel se realizează o activare a circulaţiei sanguine, se stimulează glandele cu secreţie internă, se conturează o rezistenţă crescută la influenţele negative ale unor factori externi

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *