0

Acneea este o afecţiune inflamatorie cronică a foliculului pilosebeceu, localizată la nivelul feţei, gâtului, toracelui anterior și toracelui posterior.

Deşi acneea este considerată în principal o boală a adolescenţei (întâlnită la aproximtiv 80% dintre aceștia), toate grupele de vârstă pot fi afectate.

Cauzele apariției acneei

Deși etiopatogenia este incomplet elucidată, numeroase date pledează pentru participarea următorilor factori:

 • Predispoziția genetică;
 • Factorul hormonal (pubertate, sindrom premenstrual, sarcina etc);
 • Factorul microbian (P. acnes, P. granulosum, stafilococ epidermidis);
 • Factorul imunologic;
 • Stresul;
 • Medicamente: corticoizi, antitiroidine, antitusive, expectorante, sedative, vitamina B12, sărurile de litiu;
 • Produse cosmetice (acneea cosmetică);
 • Substanțe chimice clorate: acneea la clor;
 • Factori fizici: radiații ionizante (razele X);
 • Alimentația – excesul de dulciuri și grăsimi este factor favorizant

De ce este important sfatul unui specialist?

Cel mai important, înainte de toate tratamentele pe care le poți încerca, este să mergi la o consultație la un medic specialist în dermatologie, pentru a-ți diagnostica tipul de acnee și tipul de ten. În funcție de această consultație, medicul va știi să îți spună care este tratamentul de care tenul tău are nevoie pentru a se trata, cum reacționează acesta și care pot fi efectele adverse.

Vă prezentăm câteva motive pentru care trebuie să mergi la dermatolog înainte să încercați tratamente pentru acnee pe cont propriu.

1. Unele tratamente pentru acnee nu sunt potrivite oricui

Chiar dacă pe social media sunt promovate diverse produse destinate problemelor cauzate de acnee, acest lucru nu înseamnă că sunt potrive pentru oricine.

Produsele incompatibile pot fi extrem de periculoase și îți pot agrava situația, cauzând mai multe erupții. Fiecare tratament se individualizează și răspunde diferit, de aceea și rezultatele pe același tip de acnee pot fi diferite de la individ la individ, în funcție de factori generali, hormonali, genetici sau constituționali. Folosind produse nerecomandate de medic, special pentru cazul tau, nu numai că riști că ele să nu dea niciun rezultat. Produsele incompatibile pot fi extrem de periculoase și iți pot agrava situația, cauzând mai multe erupții.

2. Este nevoie de un tratament medicamentos

În cazul în care acneea este încă prezentă după multe încercări eșuate, dermatologul va face o analiza amanunțită a tenului tău, după care îți va oferi recomandări pertinente, sigure și eficiente.

Tratamentul este unul complex și se individualizează în funcție de forma clinică, extinderea, vechimea, tratamentele anterioare sau după vârsta pacientului. Astfel că, paleta de tratament cuprinde antibiotice locale sau generale, bactericide locale, hormoni sau retinoizi.

3. Este nevoie de monitorizarea unui expert

Orice tratament are o perioadă în care trebuie să își facă efectul, iar procesul poate implica tot felul de schimbări. Doar un medic specialist poate observa aceste detalii și poate spune dacă te afli pe drumul cel bun.

Nu încerca să faci tratamente singur acasă, mai ales dacă nu îți cunoști în profunzime tenul deoarece acest lucru poate avea un efect negativ la nivelul pieli. Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile medicamentelor și ale altor tratamente pe care le luați în considerare.

Cum prevenim apariția acneei?

 • Încearcă pe cât posibil să îți ții părul cât mai departe de față și să îl speli regulat cu tipul de șampon potrivit tipului tău de păr;
 • Nu îți atinge mâinile de față, mai ales dacă acestea nu sunt curate;
 • Evită expunerea prelungită la soare și mai ales arderile solare deoarece acestea dăunează sănătății pielii;
 • Schimbă-ți des prosopul de curățare al feței, dar și tampoanele cu care te demachiezi deoarece bacteriile se instalează instant pe suprafața acestora;
 • Spală-te pe față de două ori pe zi, dimineața și seara cu produse speciale de curățare, în conformitate cu tipul tău de ten;
 • Nu folosi produse cosmetice în exces și cel mai important demachiază-te în fiecare seară înainte du culcare și dimineața după ce te-ai trezit;
 • Încearcă să reduci cantitatea de dulciuri dacă ai probleme cu coșurile sau acneea, dar și alimentele procesate, pastele făinoase, orez alb, chipsuri, alimente mult prea condimentate, etc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *