0

Lordoza este o deviație a coloanei vertebrale, în plan sagital cu convexitatea anterioară, prin accentuarea curburilor fiziologice. În regiunea lombară bazinul prezintă o anteversie accentuată tinzând spre orizontalizare. Abdomenul este proeminent, iar membrele inferioare sunt întinse din genunchi sau în hiperextensie.

Lordoza apare mai frecvent la femei, în special la cele care poartă tocuri înalte și după naștere datorită atoniei musculare abdominale, dar și la înotatoare, gravide, persoane supraponderale și la balerine din cauza mersului pe vârfuri.

Lordoza este la originea tuturor devierilor de coloana vertebrală deoarece omul prin ridicarea sa la verticala, de la poziția de patruped și prin mișcarea membrelor, pornind de la o amplitudine medie, nu face altceva decât să accentueze lordozele fiziologice. Durerea este un simptom frecvent, datorită instalării contracturilor sau a atrofiilor musculare și redorilor articulare.

Clasificarea lordozelor

După momentul apariției lordozelor pot fi:

 • primare: când deviația coloanei apare ca prim semn
 • secundare: când deviația coloanei apare după o altă afecțiune care poate induce deficiența coloanei

După prognosticul evolutiv, lordozele se clasifică în funcție de gradul curburii:

 • gradul I (ușoare): între 20-40°
 • gradul II (medii): între 40-60°
 • gradul III (grave): peste 60°

Care sunt simptomele lordozei?

În multe cazuri, lordoza modifică aspectul unei persoane, dar nu provoacă simptome. Cu toate acestea, lordoza severă poate provoca:

 • dureri de spate sau de gât
 • durere care radiază în picioare
 • furnicături sau amorțeală

Cea mai des întalnită lordoză este în regiunea lombară sau toraco-lombară ea având mai multe forme clinice:

Lordoza statică este deosebit de supărătoare (displezie luxantă a ambelor șolduri, coxalgie) Se poate întâlni și la femeile care obișnuiesc să poarte tocuri foarte înalte
 Lordoza dinamică apare ca rezultat al dezechilibrului dintre flexorii și extensorii trunchiului
Lordoza fixă apare la adolescenti (lordoza dureroasa a adolescentilor) sau dezechilibrelor sacrococcigiene prin alunecări ale vertebrelor.

Cum se tratează lordoza?

Tratamentul lordozelor se face prin kinetoterapie în cazul lordozelor funcționale și prin mijloace ortopedice, mai rar chirurgicale, în lordozele patologice.

Opțiunile de tratament includ:

 • medicamente, pentru a reduce durerea și umflarea
 • terapie fizică zilnică, pentru întărirea mușchilor și a gamei de mișcare
 • scădere în greutate, pentru a ajuta postura
 • bretele, la copii și adolescenți
 • intervenție chirurgicală, în cazuri grave cu probleme neurologice
 • suplimente nutritive, cum ar fi vitamina D

Pentru a evita aparitia unei lordoze se recomandă: dormitul cu fața în jos, pe abdomen și evitarea încălțămintei cu tocuri înalte la sexul feminin. Dintre sporturi sunt indicate alergăturile de viteză care dezvolta mersul psoas-iliac, gimnastica la aparate, și inotul.
Tratamentul lordozei este cel mai eficient când este depistat precoce și se înscrie în contextul măsurilor terapeutice ale scoliozei, fie că scolioza a generat lordoză, fie că lordoza a determinat apariția unei scolioze.
Este recomandat tratamentul ortopedic (corsete), fizio-balneo-kinetoterapeutic, masaj și când este cazul intervenții chirurgicale.

Surse https://www.healthline.com/health/lordosis#when-to-see-a-doctor , https://www.jasonlowensteinmd.com/conditions/lordosis/ , https://www.medicalnewstoday.com/articles/lordosis#treatments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *