0

Arsurile solare apar adesea în urma expunerii exagerate la soare, când razele UV atacă pielea cauzând înroșirea acesteia, dureri locale și o sensibilitate crescută. Efectele arsurilor solare apar abia la câteva ore de la expunere și ating punctul culminant după aproape o zi. Simptomele arsurilor solare sunt: înroșirea pielii, bășicile (papulele), exfolierea pielii, frisoane, febră, amețeală, greață, durere, slăbiciune și sensibilitate cutanată.

Arsurile solare accelerează îmbătrânirea pielii și este o cauză principală în majoritatea cazurilor de  carcinom cu celule bazale ,  carcinom cu celule scuamoase  și  melanom , cea mai mortală formă de  cancer de piele.

Ce sunt arsurile solare?

Arsurile solare sunt o reacție inflamatorie la radiațiile ultraviolete (UV) care afectează straturile exterioare ale pielii. La baza tuturor, se află melanina , un pigment care conferă pielii tale culoarea și o apără de razele soarelui. Melanina acționează prin inchiderea la culoare a pielii. Cantitatea de melanină produsă este determinată de genetică, motiv pentru care unii oameni sunt arsi de soare în timp ce alții se bronzează. Ambele sunt semne ale afectării celulare a pielii. Pentru persoanele cu mai puțină melanină, expunerea prelungită la soare fără protecție solară, poate determina celulele pielii să devină roșii, umflate și dureroase,  cunoscute și sub numele de arsuri solare . Arsurile solare pot varia de la ușoare până la severe.

Ce trebuie să știți despre arsurile solare?

  • Unele persoane sunt mai predispuse la arsuri solare: tipul de piele determină susceptibilitatea; persoanele cu piele deschisă prezintă cel mai mare risc. Dar oricine poate fi ars.
  • Chiar și fără arsuri, expunerea la soare crește riscul de cancer al pielii. Chiar dacă sunteți bronzat sau tipul de piele este mai inchisă și pielea nu se înroșește, soarele poate provoca daune celulare care pot duce la cancer.
  • Indicele UV este un factor: Soarele variază ca intensitate în funcție de anotimp, ora din zi și locația geografică. Un indice UV ridicat înseamnă că pielea neprotejată va arde mai repede sau mai grav. Fii atent, mai ales când soarele este cel mai puternic. Dar chiar și atunci când indicele este scăzut, riscul rămâne. Protejați-vă în fiecare zi a anului.
  • Vă puteți arde și într-o zi înnorată:  Aveți grijă chiar și când soarele nu strălucește. Până la 80 la sută din razele UV pot pătrunde în nori.

Riscul arsurilor solare

  • Arsurile solare repetate îți cresc riscul. Pentru persoanele cu piele deschisă, în special pentru cei cu predispoziție genetică, arsurile solare joacă un rol clar în dezvoltarea melanomului. Cercetările arată că razele UV care afectează pielea pot modifica, de asemenea, o genă care suprimă tumoarea, oferind celulelor rănite șanse mai mici să se repare înainte de a progresa spre cancer.
  • Persoanele care lucrează sau fac sport în aer liber au un risc mai mare de arsuri solare frecvente care pot duce la cancer de piele.
  • Chiar și o arsură solară din copilărie sau adolescență, îți dublează mai mult șansele de a dezvolta melanom mai târziu în viață.
  • Deteriorarea pielii se acumulează de-a lungul timpului începând cu prima arsură solară. Cu cât arzi mai mult, cu atât este mai mare riscul de cancer de piele. Daunele UV ulterioare pot apărea chiar și atunci când nu există o arsură evidentă.
  • Cinci sau mai multe arsuri solare depășesc riscul de a dezvolta melanom potențial mortal.

Soluții de urgență în arsurile solare

Când ai stat prea mult la soare, soluția este să te răcorești, să bei multe lichide și, bineînțeles, să te muți la umbră imediat. Plaja este una din principalele cauze ale deshidratării. Apa pierdută trebuie recuperată astfel încât să îți păstrezi același nivel de hidratare pe tot parcursul expunerii la soare.

Imediat ce ai realizat că ai abuzat de soare ar trebui să te adăpostești la umbră, să faci un duș călduț și să te relaxezi pentru o perioadă bună de timp. Este cel mai indicat să îți calmezi pielea expusă la soare cu o loțiune de după plajă. În loc de o cremă grasă este important să folosești o loțiune de după plajă ce se aplică mut mai ușor, se absoarbe mai repede și calmează pielea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *